Încheierea tranzacției ar asigura companiei finlandeze extinderea în China, pe o piață cu 1,3 miliarde de abonați la servicii wireless, precum și preluarea unor contracte cu doi dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Statele Unite ale Americii, Verizon și AT&T, potrivit Bloomberg.
Nokia avea o cotă de 17% pe piața rețelelor wireless la nivel global la finalul anului 2014, în spatele liderului Ericsson, cu o cotă de 30%, și Huawei, cu o cotă de 20%, potrivit firmei de cercetare de piață Infonetics. Cota de piață a Alcatel se situa la 10% la sfârșitul anului trecut.
Nokia și Alcatel-Lucent au anunțat marți că iau în calcul combinarea acțiunilor celor două companii printr-o ofertă publică inițiată de Nokia. Cele două companii au precizat că nu au ajuns încă la niciun acord definitiv și că tranzacția ar putea să nu se încheie până la urmă.
Mai multe surse au declarat pentru Bloomberg că este mai probabil ca Nokia să cumpere doar divizia de echipamente wireless a Alcatel, nu întreaga companie și că cei doi producători de echipamente de rețele vor face un anunț în acest sens în cursul acestei săptămâni.
Capitalizarea de piață a Nokia se situa la 28 de miliarde de euro, iar a Alcatel, la 11 miliarde de euro la valoarea acțiunilor de la închiderea de luni a piețelor europene, potrivit The Wall Street Journal.
Acțiunile Alcatel au avansat cu până la 13% pe bursa din Paris, în urma anunțului legat de negocierile dintre cei doi producători de echipamente de rețele, în timp ce titlurile Nokia au scăzut cu până la 7,6% pe bursa din Helsinki.
Valoarea acțiunilor Alcatel s-a triplat în ultimii doi ani în urma restructurărilor prin care a trecut compania, în timp ce titlurile Nokia s-au dublat din 2013 până în prezemt. În urmă cu doi ani, compania finlandeză a vândut divizia de telefoane mobile către Microsoft pentru 7,5 miliarde de dolari, conform Bloomberg.
Conducerea Nokia încearcă să obțină sprijinul guvernului francez pentru preluarea Alcatel-Lucent, potrivit Bloomberg, întrucât acesta a încercat anterior să blocheze fuziuni ale companiilor din Franța, orice tranzacție are nevoie de aprobarea Executivului de la Paris.